Java programozás útvonal

A Java a mai napig az egyik legelterjedtebb és legdivatosabb programozási nyelv. Azonban használatához ismerni kell a teljes ökoszisztémát, szabványokat, technológiákat, és keretrendszereket. Képzési útvonalunk ebben nyújt segítséget az alapoktól egészen a haladó szintig.

Java térkép

Ha szeretnél teljes, átfogó képet kapni arról, hogy a Java megismeréséhez milyen képzések és tananyagok vezetnek, vagy szeretnéd megtudni, hogy hol tartasz éppen és merre tudsz menni, akkor nézd meg a Java képzési térképet.

Az e-learning tananyagokat itt az e-learningtárban érheted el, a mentorált, valamint a normál/LVC képzések indulási időpontjait pedig a Training360 tanfolyami naptárában találod.

Nézd meg a Java képzési térképet

1. A Java programozási nyelv

A Java programozáshoz először a Java programozási nyelvet kell megismerni. A fejlesztés elkezdéséhez szükség van egy verziókezelő ismeretére (tipikusan Git), egy build eszközre (pl. Maven) és egy fejlesztőeszközre is. Már maga a nyelv is meglehetősen összetett, a típusokkal, objektumorientált szemlélettel, kivételkezeléssel, belső osztályokkal, lambda kifejezésekkel. De még ide tartozik egy osztálykönyvtár is, mely olyan funkciókkal rendelkezik, mint pl. szövegek kezelése, különböző adatszerkezetek, fájlkezelés, párhuzamosság, stb.

2. Unit tesztelés

Manapság már érdemes nagy figyelmet fektetni az automatizált unit tesztelésre is. Java nyelven a JUnit keretrendszer, a Hamcrest, AssertJ, Mockito és Jacoco a legelterjedtebb eszközök.

3. Adatbáziskezelés

Jelen pillanatban a két elterjedt technológia adatbáziskezelésre a JDBC és JPA. A JDBC SQL utasításokkal dolgozik. A JPA egy ORM eszköz, mely automatikusan végzi el a konvertálást a Java objektumok és relációs rekordok között.

4a.Spring

Nagyvállalati alkalmazásfejlesztésre két elterjedt keretrendszer létezik, az elterjedt Spring, valamint a szabványos Java EE.

A Spring alapja a Spring Framework, és erre épül a Spring Boot, ami az egyik legelterjedtebb eszköz microservice-ek fejlesztésére (mely manapság szintén egy erősen terjedő architektúrális minta).

Fejlesztés
Alkalmazásfejlesztés Spring keretrendszerrel
Viczián István
0
(0)
14 óra
Közepes
Fejlesztés
Microservice alkalmazás felépítése Spring Boot keretrendszerrel Docker környezetben
Viczián István
0
(0)
14 óra
Közepes

A Spring haladóbb képességei a Haladó Spring keretrendszer eszközök normál/LVC képzésen kerülnek bemutatásra.

Tovább a képzésre

A reaktív programozás, Project Reactor, Spring WebFlux a Reaktív programozás Spring Boot használatával normál/LVC képzésen ismerhető meg.

Tovább a képzésre

A Spring alkalmazások fejleszthetőek AWS környezetben is, ezt mutatja be a Microservice alkalmazás felépítése Spring Boot keretrendszerrel AWS felhő környezetben normál/LVC képzésünk.

Tovább a képzésre

Amennyiben egy komplex microservice architektúrát kell megtervezni, a Microservice alkalmazás felépítése Spring Clouddal Kubernetes környezetben normál/LVC képzés egy jó kiinduló alapot adhat, melynek keretein belül meg lehet ismerni bizonyos Spring Cloud projekteket, valamint a Kubernetes alapjait.

Tovább a képzésre

4b. Java EE

A Java EE egy szabvány, melynek több megvalósítása is van. Ezek közül a legelterjedtebbek a JBoss Application Server, WildFly, Oracle WebLogic, Glassfish, Geronimo, stb.

5. JSF

A Java EE része a JSF technológia, mely segítségével Java nyelven tudunk webes felhasználói felületeket készíteni.

6. Tervezési minták

Tapasztalt programozók számára, akik az objektumorientált alapfogalmakkal tisztában vannak, és komplex rendszereket terveznek különösen hasznos a tervezési minták ismerete.

Webszolgáltatások

A különböző alkalmazások integrálására elterjedt megoldás a SOAP vagy REST webszolgáltatások használata. Erről szól a XML kezelés és SOAP/RESTful webszolgáltatások megvalósítása Java platformon képzés.

Tovább a képzésre

Architect képzés

Az Architect képzéssorozat egy komplex, több, mint tíz témát lefedő képzés. Céljai között szerepel a hatékony ismeretátadás, de az is, hogy egy kreatív, magas szakmai tudással rendelkező közösséget hozzunk létre.

Tovább a képzésre