Java térkép

Ha szeretnél teljes, átfogó képet kapni arról, hogy a Java megismeréséhez milyen képzések és tananyagok vezetnek, vagy szeretnéd megtudni, hogy hol tartassz éppen és merre tudsz menni, akkor nézd meg a Java képzési térképet.

Az e-learning tananyagokat itt az e-learningtárban érheted el, a mentorált, valamint a normál/LVC képzések indulási időpontjait pedig a Training360 tanfolyami naptárában találod.

A hivatalos Oracle Java vizsgákkal kapcsolatos információk megtalálhatóak a Training360 vizsgainformációk oldalán.
Nézd meg a Java képzési térképet!
  • Akik még most ismerkednek a programozással, azoknak ajánljuk a normál/LVC Programozási alapok Java nyelven képzést.

  • Ha valaki a Java 9 - 11 verzió újdonságaival szeretne megismerkedni, akkor neki a Java 9 - 11 újdonságok mentorált képzést javasoljuk.

  • Akik ismerik a Java nyelvet a Clean Code Java nyelven normál/LVC képzésen tanulhatják meg, hogyan kell mások számára is olvasható, karbantartható kódot írni.

A Java programozási nyelv

1. lépés

A Java programozáshoz először a Java programozási nyelvet kell megismerni. A fejlesztés elkezdéséhez szükség van egy verziókezelő ismeretére (tipikusan Git), egy build eszközre (pl. Maven) és egy fejlesztőeszközre is. Már maga a nyelv is meglehetősen összetett, a típusokkal, objektumorientált szemlélettel, kivételkezeléssel, belső osztályokkal, lambda kifejezésekkel. De még ide tartozik egy osztálykönyvtár is, mely olyan funkciókkal rendelkezik, mint pl. szövegek kezelése, különböző adatszerkezetek, fájlkezelés, párhuzamosság, stb.

Java SE alapok

Java SE haladó

Java 8 plusz újdonságok, funkcionális programozás

Java 9 - 11 újdonságok

Unit tesztelés

2. lépés

Manapság már érdemes nagy figyelmet fektetni az automatizált unit tesztelésre is. Java nyelven a JUnit keretrendszer, a Hamcrest, AssertJ, Mockito és Jacoco a legelterjedtebb eszközök.

Szoftvertesztelés Java platformon

Adatbáziskezelés

3. lépés

Jelen pillanatban a két elterjedt technológia adatbáziskezelésre a JDBC és JPA. A JDBC SQL utasításokkal dolgozik. A JPA egy ORM eszköz, mely automatikusan végzi el a konvertálást a Java objektumok és relációs rekordok között.

Adatbázis programozás Java nyelven


A JPA haladó képességeit a Haladó JPA normál/LVC képzés mutatja be.

Spring

4.a lépés

Nagyvállalati alkalmazásfejlesztésre két elterjedt keretrendszer létezik, az elterjedt Spring, valamint a szabványos Java EE.

A Spring alapja a Spring Framework, és erre épül a Spring Boot, ami az egyik legelterjedtebb eszköz microservice-ek fejlesztésére (mely manapság szintén egy erősen terjedő architektúrális minta).

Alkalmazásfejlesztés Spring keretrendszerrel

Microservice alkalmazás felépítése Spring Boot keretrendszerrel Docker környezetben

A Spring haladóbb képességei a Haladó Spring keretrendszer eszközök normál/LVC képzésen kerülnek bemutatásra.

A Spring alkalmazások fejleszthetőek AWS környezetben is, ezt mutatja be a Microservice alkalmazás felépítése Spring Boot keretrendszerrel AWS felhő környezetben normál/LVC képzésünk.

Tervezési minták

6. lépés

Tapasztalt programozók számára, akik az objektumorientált alapfogalmakkal tisztában vannak, és komplex rendszereket terveznek különösen hasznos a tervezési minták ismerete.

Tervezési minták Java nyelven

Continuous Integration és Delivery

A Continuous Integration, Delivery és Deployment terjedésével egyre fontosabb a build folyamat. Java platformon a legelterjedtebb eszköz a Maven. Ez a Szoftver életciklus menedzsment Maven használatával normál/LVC képzésen ismerhető meg. 

Másik eszköz a Gradle, mely a Java projektek Gradle-lel normál/LVC képzésen ismerhető meg. Egy komplex CI/CD felépítése nem egyszerű, erről szól a CI/CD implementálása Maven/Gradle, Jenkins/GitLab és Docker eszközökkel normál/LVC képzés, erős DevOps hivatkozásokkal.

Webszolgáltatások