Java programozás útvonal

A Java a mai napig az egyik legelterjedtebb és legdivatosabb programozási nyelv. Azonban használatához ismerni kell a teljes ökoszisztémát, szabványokat, technológiákat, és keretrendszereket. Képzési útvonalunk ebben nyújt segítséget az alapoktól egészen a haladó szintig.

Java térkép

Ha szeretnél teljes, átfogó képet kapni arról, hogy a Java megismeréséhez milyen képzések és tananyagok vezetnek, vagy szeretnéd megtudni, hogy hol tartasz éppen és merre tudsz menni, akkor nézd meg a Java képzési térképet.

Nézd meg a Java képzési térképet

1. A Java programozási nyelv

A Java programozáshoz először a Java programozási nyelvet kell megismerni. A fejlesztés elkezdéséhez szükség van egy verziókezelő ismeretére (tipikusan Git), egy build eszközre (pl. Maven) és egy fejlesztőeszközre is. Már maga a nyelv is meglehetősen összetett, a típusokkal, objektumorientált szemlélettel, kivételkezeléssel, belső osztályokkal, lambda kifejezésekkel. De még ide tartozik egy osztálykönyvtár is, mely olyan funkciókkal rendelkezik, mint pl. szövegek kezelése, különböző adatszerkezetek, fájlkezelés, párhuzamosság, stb.

2. Unit tesztelés

Manapság már érdemes nagy figyelmet fektetni az automatizált unit tesztelésre is. Java nyelven a JUnit keretrendszer, a Hamcrest, AssertJ, Mockito és Jacoco a legelterjedtebb eszközök.

3. Adatbáziskezelés

Jelen pillanatban a két elterjedt technológia adatbáziskezelésre a JDBC és JPA. A JDBC SQL utasításokkal dolgozik. A JPA egy ORM eszköz, mely automatikusan végzi el a konvertálást a Java objektumok és relációs rekordok között.

4a. Spring

Nagyvállalati alkalmazásfejlesztésre két elterjedt keretrendszer létezik, az elterjedt Spring, valamint a szabványos Java EE.

A Spring alapja a Spring Framework, és erre épül a Spring Boot, ami az egyik legelterjedtebb eszköz microservice-ek fejlesztésére (mely manapság szintén egy erősen terjedő architektúrális minta).

4b. Java EE

A Java EE egy szabvány, melynek több megvalósítása is van. Ezek közül a legelterjedtebbek a JBoss Application Server, WildFly, Oracle WebLogic, Glassfish, Geronimo, stb.

5. JSF

A Java EE része a JSF technológia, mely segítségével Java nyelven tudunk webes felhasználói felületeket készíteni.

6. Tervezési minták

Tapasztalt programozók számára, akik az objektumorientált alapfogalmakkal tisztában vannak, és komplex rendszereket terveznek különösen hasznos a tervezési minták ismerete.

További képzési lehetőségek

Amennyiben tovább mélyítenéd tudásodat, gyere el személyesen tanfolyamainkra.
Várunk hagyományos, mentorált vagy LVC (Learning Virtual Class) képzéseink egyikén.
További részletekért és jelentkezésért látogass el a Training360 weboldalára.

Tovább a képzésekre