Webfejlesztés útvonal

Webfejlesztési ismeretekre nem csak a webfejlesztőknek lehet szüksége. Egy átlag felhasználó életét is gyakran megkönnyíti, ha érti hogyan működnek az egyes weboldalak és a mögöttük futó szolgáltatások

1. A HTML, CSS és a JavaScript alapjai

A webfejlesztéshez, a weboldalak grafikus felhasználói felületek elkészítéséhez elsőként a HTML, CSS alapjait kell elsajátítani. A HTML nyelv segítségével írhatjuk meg a honlapok tartalmi részét, amit aztán CSS segítségével formázhatunk, animálhatunk. Ezen technológiákkal karöltve a fenti hármas utolsó, és legizgalmasabb tagja a JavaScript programozási nyelv, amely segítségével az oldalainkat dinamikussá tudjuk tenni. Minden működést – legyen az egy űrlap ellenőrzése, adatok lekérdezése egy szerverről, tartalmi elemek megjelenítése, elrejtése – a JavaScript segítségével oldunk meg, mely csupán nevében hasonlít a Java-ra.

3. Bootstrap 4+

A CSS keretrendszerek - közül pedig a legnépszerűbb Bootstrap - arra hivatottak, hogy akár saját CSS kód írása nélkül is mutatós, mobil eszközökre is optimalizált oldalakat készíts alig néhány óra leforgása alatt. Sőt akár JavaScript tudás nélkül is létrehozhatsz egyszerű dinamikus elemeket, mint a felugró ablakok vagy a lapozható galéria.

4. Sass/SCSS alapjai

A Sass/SCSS a CSS-t egészíti ki a programozási nyelvben is használtható vezérlési szerkezetekkel, függvényekkel, ezáltal sokkal gyorsabban tudod megírni a kódod. Ráadásul újra felhasználható kódblokkokat hozhatunk létre megkímélve magunkat a sok „copy-paste”-től. Példaként: a Bootstrap CSS keretrendszert is SCSS-ben írták meg.

6. NodeJS alapok

A kliensoldali fejlesztés elsajátítása után érdemes megismerkedni a szerveroldallal is. A NodeJS környezet lehetőséget ad arra, hogy JavaScript segítségével fájlműveleteket végezzünk, saját webkiszolgálót hozzunk létre, vagy akár egyszerű konzol alkalmazások készítsünk.

7. NodeJS API fejlesztés

A Java programozáshoz először a Java programozási nyelvet kell megismerni. A fejlesztés elkezdéséhez szükség van egy verziókezelő ismeretére (tipikusan Git), egy build eszközre (pl. Maven) és egy fejlesztőeszközre is. Már maga a nyelv is meglehetősen összetett, a típusokkal, objektumorientált szemlélettel, kivételkezeléssel, belső osztályokkal, lambda kifejezésekkel. De még ide tartozik egy osztálykönyvtár is, mely olyan funkciókkal rendelkezik, mint pl. szövegek kezelése, különböző adatszerkezetek, fájlkezelés, párhuzamosság, stb.

8. Angular haladó

Az alapszintű Angularos, és backendes ismeretek után érdemes megtanulni, hogyan kell kezelni kliensoldalról a felhasználók beléptetését, miként lehetséges az egyes útvonalak levédése, hogyan működik az állapotkezelés, mi kell az alkalmazás publikáláshoz, és ha már Google akkor a Material komponens könyvtárat sem szabad kihagyni. A tanfolyam a fentieken kívül egyéb haladó technikák bemutatását is tartalmazza.