Szoftvertesztelés útvonal

A Szoftvertesztelés tanulási útvonal egy komplex és izgalmas területet fed le, amelynek célja a szoftverek minőségének javítása és a hibák csökkentése a fejlesztési folyamat során. Az alábbiakban találsz egy összefoglalót a tanulási útvonalról, amely általános képet nyújt a fontos témákról és készségekről, amelyekkel megismerkedhetsz:

1. Ismerkedés a teszteléssel

Rövid összefoglaló a tesztelésről, szintekről, technikákról azoknak, akik projektmenedzserek, szervezők, fejlesztők, de szeretnének betekintést kapni a tesztelésre.

2. Manuális tesztelői életpálya

Ajánlott azoknak, akik tesztelők szeretnének lenni, ÉS az alapszintű - de átfogó! - tudás megszerzése a céljuk. Ennek elsajátítása nélkülözhetetlen minden teszteléssel foglalkozónak, és innét lehet továbblépni a magasabb szintekre, akár specializációk megszerzésével, akár folytatva az önképzést az automata tesztelői életpályán.

3. Vizsgafelkészítő tananyag

Ha a cél az ISTQB CTFL vizsga megszerzése, akkor a fenti anyagon kívül ajánljuk a vizsgafelkészülést segítő tananyagunkat

4. Tudás elmélyítése

Az UML, mint a szoftver tervezés leíró nyelve: A tesztelést a szoftver tervek alapján kell elkezdeni, és éppúgy alapos tervezést igényel, mint magának a szoftvernek az elkészítése. Ezért a tervezési nyelv ismerete nélkülözhetetlen a tesztelők számára is.

A tesztelő különböző felépítésű szoftverekkel találkozhat, ezek felépítésének ismerete és így a tesztelési lehetőségek felismerése a szoftver architektúrák tananyagrész elsajátításával biztosítható

Mai szoftvereink szinte kivétel nélkül adatbázisokat használnak az adatok tartós (perzisztens) tárolására. Tipikus tesztelői feladat, hogy a teszteset során bevitt vagy módosított adatot a kapcsolt adatbázisban ellenőrizzük, így ennek lekérdezési lehetőségeit ismerni kell.

5. Automata tesztelői életpálya – általános ismeretek

Ebben a lépésben megismerkedhetünk a tesztautomatizálás alapjaival, majd innen továbblépve az alkalmazható eszközöket tárgyaljuk, elméleti és főleg gyakorlati esetekben.

6. Programozás a tesztautomatizálás során

Automata tesztelések során egyrészt fel kell ismerni az alkalmazandó technikákat, másrészt a sok, ismétlődő teszteset végrehajtásához az eszközeinket programozni kell. Eszköztől függően többféle nyelv jöhet számításba, mi itt a Python nyelv elsajátítását javasoljuk, amely kiválóan alkalmas az ismertetett eszközök programozására.

Tovább a Python programozás útvonalra