Rendszerüzemeltető útvonal

Egy informatikai rendszert üzemeltetni nem egyszerű feladat. Ismerni kell rengeteg IT technológiát és azok működést, ahhoz, hogy az ember egy megbízhatóan üzemelő egészet tudjon megalkotni. Ezen az útvonalon sorra vesszük az alapszintű üzemeltetői ismeretek megszerzésének legfontosabb lépéseit.

7. Arccal a felhő felé

Ma már szinte elkerülhetetlen az is, hogy egy IT rendszernek valamilyen publikusan elérhető felhő lába legyen, mivel ezek a megoldások remek skálázódási és költségoptimalizálási lehetőséget biztosítanak, amellett, hogy az elérhetőségük jóval magasabb, mint a földi rendszereké. Mi most első körben a Microsoft felhőmegoldásaiba fogunk betekinteni.

8. Docker

A különböző konténerek és konténerizációs megoldások alkalmazása egyre elterjedtebbé válik, mivel jelentősen leegyszerűsítik az ideálisan működő szoftverkörnyezetek kialakítását. Tekintsük át a konténerizáció alapját képező Docker alapjait.

9. Szoftverarchitektúrák

Zárásként kicsit lépjünk hátra, nézzünk rá messzebbről mindarra, amit eddig megtanultunk. Vizsgáljuk meg, hogy egy rendszer építőelemeinek ismeretében milyen elveket kell szem előtt tartani ahhoz, hogy jól működő rendszert, tudjunk tervezni és építeni.