PowerShell

4. lépés

Most, hogy már megismerkedtünk a Microsoft kliens és Server megoldásával, nézzük meg hogyan tudunk folyamatokat egyszerűsíteni, automatizálni a Microsoft üzemeltetési célra kifejlesztett script nyelvének a PowerShellnek a segítségével.

PowerShell

PowerShell haladó (megjelenik 2021.12.31-ig)

Linux

5. lépés

A Microsoft megoldásai kliens oldalon nagyon népszerűek, azonban szerver oldalon nagyon gyakran találkozhatunk egy open source operációs rendszerrel, mely nem más, mint a Linux. Hogy miért, és hogy miben más ez az operációs rendszer azt az alábbi tananyagok mutatják be.

A Linux üzemeltetés alapjai

1. Enterprise Linux üzemeltetés alapok - A Linux működésének alapjai

2. Enterprise Linux üzemeltetés alapok - BASH

3. Enterprise Linux üzemeltetés alapok - Rendszermenedzsment

4. Enterprise Linux üzemeltetés alapok - Rendszerfelügyelet

Arccal a felhő felé

7. lépés

Ma már szinte elkerülhetetlen az is, hogy egy IT rendszernek valamilyen publikusan elérhető felhő lába legyen, mivel ezek a megoldások remek skálázódási és költségoptimalizálási lehetőséget biztosítanak, amellett, hogy az elérhetőségük jóval magasabb, mint a földi rendszereké. Mi most első körben a Microsoft felhőmegoldásaiba fogunk betekinteni.

Microsoft Azure alapok

Microsoft Azure általános alapismeretek

Azure Storage Account

Docker

8. lépés

A különböző konténerek és konténerizációs megoldások alkalmazása egyre elterjedtebbé válik, mivel jelentősen leegyszerűsítik az ideálisan működő szoftverkörnyezetek kialakítását. Tekintsük át a konténerizáció alapját képező Docker alapjait.

Bevezetés a Docker használatába

Szoftverarchitektúrák

9. lépés

Zárásként kicsit lépjünk hátra, nézzünk rá messzebbről mindarra, amit eddig megtanultunk. Vizsgáljuk meg, hogy egy rendszer építőelemeinek ismeretében milyen elveket kell szem előtt tartani ahhoz, hogy jól működő rendszert, tudjunk tervezni és építeni.

Szoftverarchitektúrák